Featured

Îmbrățișare cerească la Ciucea

”Doarme cerul şi pământul

Într-o dulce-mbrăţişare…”

Micuța comună Ciucea, aflată la jumătatea distanței dintre Oradea și Cluj-Napoca adăpostește conacul Octavian Goga, un domeniu îmbrăcat în veșmântul tomnatic, dar dezgolit de mistere.

La fiecare pas, natura șoptește povestea celui de mult apus, dar răsărit în inima mea, din primii ani ai copilăriei, când domnul învățător ne învăța să recităm pentru serbarea de Crăciun poezia lui Goga, ”Crăciunul copiilor”.

Conacul lui Octavian Goga din Ciucea se întinde pe o suprafață considerabilă. Domeniul cuprinde o cladire castel, cu o arhitectură impresionantă, care a slujit ca locuință pentru poet și soția sa. Salonul de muzică, biblioteca și biroul acestuia sunt părți ale acestui ansablu arhitectonic. Casa Albă adăpostește o expoziție etnografică care cuprinde numeroase costume populare, din diverse zone, covoare tradiționale, dar și obiecte de ceramică.

Bisericuța din lemn, dar și mânăstirea aduc cu ele liniștea cerească, iar mausoleul păstrează cu sine istoria iubirii dintre Octavian și Venturia, văduva respectând dorința poetului de a fi înmormântat la Ciucea. 20 de ani s-a lucrat la acest mormânt funerar, a cărui construcție mărturișește valoarea celui ce a fost Octavian Goga. Casa de pe stâncă, folosită pentru agape vânătorești, alături de casa Ady și corpurile anexe întregesc ansamblul de la Ciucea.

Domeniul de la Ciucea e locul poeziei presărat cu dovezi de iubire și stropi de liniște. Locul străjuit de munți îmi înalță sufletul pe culmile stâncilor. Vântul rece șoptește.

”Îl ascult și simt sub gene

Cum o lacrimă-mi învie”.

DSCF5419

Salonul din Casa Ady

DSCF5433

Expoziție etnografică: traistă populară

DSCF5437

Expoziție etnografică: costum popular

DSCF5457

DSCF5459

Expoziție etnografică

DSCF5481

Mausoleu

DSCF5486

Biserica din lemn

DSCF5528

Biblioteca

DSCF5529

DSCF5531

Biroul poetului

DSCF5538

DSCF5546

Salonul de muzică

DSCF5557

Poetul și soția

DSCF5558

DSCF5562

Dormitorul

DSCF5567

0

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *