Featured

Istorie îngropată în nepăsare: Castelul Banffy

Situat în inima Transilvaniei, la 30 de km de Cluj-Napoca, pe drumul spre Baia Mare, castelul Banffy încă scrie istorie. Odinioară numit Versailles-ul Transilvaniei, ruinele castelului poartă tăcute vremurile de glorie ale domeniului Banffy.

Castelul impresionează prin arhitectura renascentistă și barocă și găzduiește numeroase evenimente de-a lungul anului: cel mai recent, ediția a XIII-a a BAROCK, Zilele Castelului Banffy de la Bonțida, ediții ale Festivalului Electric Castle, dar și proiecții de film din cadrul TIFF. În zilele înțesate de evenimente, castelul prinde viață prin demonstrații hipice, târguri de antichități, ateliere meșteșugărești tradiționale, concerte de jazz și multe alte activități culturale.

Istoria atestă existența unei reședințe nobiliare la Bonțida încă din secolul al XIV-lea, dar construcția propriu-zisă a castelului a început în 1437. De-a lungul anilor castelul a fost spital miliar, iar în perioada comunistă, clădirea era folosită ca școală de șoferi și spital pentru copii.

La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, soldații naziști au ars castelul, distrugând galeria de tablouri și mobilierul. Iar în 1963, folosit ca decor pentru filmările la ”Pădurea spânzuraților”, Castelul Banffy suferă distrugeri masive provocate de un foc scăpat de sub control de scenografi.

Din păcate starea degradantă în care se află castelul a făcut ca în anul 2000 acesta să fie inclus de World Monuments Watch pe lista celor 100 Cele mai Periclitate Situri din Lume. În 1990 este declarat monument istoric iar începând cu 1999 încep lucrările de reabilitare, sub înaltul patronaj al Prințului Charles de Wales și sub conducerea Fundației Transylvania Trust, conform căruia castelul va fi transformat în centru cultural și de specializare.

E trist să vezi o istorie bogată îngropată în nepăsarea autorităților române. Un loc unde dacă oamenii ar fi conștientizat din timp valoarea acestor așezări, poate că astăzi Castelul Banffy nu ar reprezenta doar un schelet de ruine, a căror restaurare este dificilă.

Castelul se poate vizita zilnic între orele 9-18. Un loc în care apusul oglidenște frânturi de istorie și îmbracă castelul în culori pastelate.

DSCF5140

800px-Bontida_Castle_in_1890-2

DSCF5161

 

1024px-Bontida_Castle_in_1940

DSCF5152

DSCF5134

 

DSCF5122

 

 

DSCF5165

0

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *