Featured

Creativitatea – puterea de a face lucrurile diferit

Încă de la primele desene ale copilăriei trasate stângaci, spiritul creativ al copilului iese la iveală. Uneori rămânem trăzniți câte idei pot avea cei mici și mai ales câtă lejeritate au în a crede în realizarea lor. Cu timpul, viața de adult vine la pachet cu un bagaj de griji și cu multă predictibilitate. Ne place să știm în detaliu acțiunile pe următorul an și ușor ușor înăbușim spontaneitatea și creativitatea din noi.

Definiția mea pentru creativitate sună cam așa: adulții din noi deveniți copii. Întoarcerea la ideile trăznite și curajul de a visa îndrăzneț.

Câteva idei care punctează frumusețea creativilor. Acei oameni curajoși, care sunt guvernați de ”DA” și nu de ”să vedem”, ”poate mai târziu” sau ”nu mă risc”.

  • Creativii găsesc inspirație oriunde, nu doar într-un birou colorat, sau la miezul nopții. Creativitatea se soarbe la cafeaua de dimineață, se respiră la primul răsărit, se ivește în zâmbetul unui copil, aleargă în zmeul atârnat pe cer, clocotește în dragostea a doi îndrăgostiți.
  • Nu încetează să pună întrebări. Creativitatea s-a născut în copilul din noi și a murit în adultul preocupat de traiul zilnic. Ai sesizat curiozitatea unui copil? Asaltul de întrebări cu care te acaparează? Toate răspunsurile din lume își găsesc întrebări în mintea creativă a copilului care nu încetează să caute.
  • Nu se tem să riște. Încă de la primii pași, copilul este un învingător. Căderea sa nu reprezintă un eșec, ci doar începutul succesului de a păși pe propiile piciorușe. Ne uităm la creativii din agenții și ne mirăm de creativitatea din campaniile create. Uităm însă câte schițe, câte idei respinse, câte eșecuri se ascund în spatele succesului de final.
  • Visează cu ochii deschiși. Își imaginează concepte noi și țes povești pe tărâmul imaginației. Ia-ți timpul de visare. În pauza de cafea sau în metroul ce merge spre casă. Lasă-ți mintea să gândească și altceva decât task-uri, job, muncă.
  • Practică auto-dezvoltarea. Sunt oameni care investesc în propria dezvoltare. Citesc mult, fac sport, practică meditația și aleg o atitudine pozitivă în tot ceea ce fac.
  • Se înconjoară de persoane care îi inspiră. Vorba românească: spune-mi cu cine te împrietenești ca să îți spun cine ești este pur adevărată. Oamenii de care te înconjori sunt cei ale căror valori și proiecte te influențează. Alege calitatea și nu cantitatea și petrece-ți timpul alături de oameni cu viziune.
  • Nu se tem să fie diferiți. Într-o lume a uniformităților, cei diferiți au câștig de cauză. Ești o persoană unică, specială și creativă. Nu te teme să arăți acest lucru și nu te lăsa mânat de instinctul turmei. Alege să faci lucrurile în felul tău, pune-ți amprenta personală pe proiectul la care lucrezi, pe modul în care prepari cafeaua. Fii tu!
  • Au grijă de ei. O minte energică își are loc într-un corp energic. Iar pentru asta este nevoie de echilibru pe plan personal, profesional, spiritual. Ai grijă de corpul tău zilnic, fii atent la ce mănânci și mai ales nu uita să aloci timp zilnic meditației și rugăciunii.

Crezi că ești rigid, lucrezi în inginerie și nu ai cum să fii creativ? Nici nu te poți înșela mai tare.  Om creativ, lasă-ți frica la ușă atunci când intri în sediu și ia cu tine ideile năstrușnice care îți invadează mintea în toiul nopții sau la cafeaua de dimineață. Asumă-ți riscuri, spune DA, nu te teme să fii diferit, pentru că asta te face unic și special.

Creativitatea ta abia așteaptă să o bagi în seamă.

0

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *