Featured

Diferiți. Asemănători. Europeni!

By Sunday, May 10, 2015 No tags Permalink 0

Diferențe. Asemănări. Povești. Diferențele se contopesc în asemănări, tesând povești.

Povestea mea începe în anul 2010, un an de nota 10 cu o experiență pe măsură. Fiind dintr-un orășel micuț din provincie, șansa fiecărui proiect era explorată și valorificată la maxim. Ne aflam constant într-o cursă cu obstacole cu Bucureștiul și orașele mari din țară, care aveau acces la mai multe resurse alternative de dezvoltare non-formală și resimțeam acest handicap. Când a început totul, eram elevă în clasa a X-a a Colegiului Național ”Unirea” din Turnu-Măgurele, Teleorman, cel mai bun centru educațional din oraș și eram învățată să mă implic în proiecte și să particip la competiții şi concursuri naţionale.

Proiectul Euroscola a apărut în momentul când visam la Europa, visând că Europa visează la mine. Erau simple vise ale unei adolescente care nu știa prea multe despre Uniunea Europeană, dar care cunoștea orașele europene, nădăjduind ca într-o zi să își piardă pașii pe struduțele bătătorite ale Italiei, să își înfrângă teama de înălțime urcând până în vârful turnului Eiffel sau să își ude degetele în apa Mediteranei.

Euroscola reprezintă un proiect destinat elevilor, care se desfășoară sub egida Consiliului European și își propune promovarea valorilor culturale europene în rândul tinerilor. Euroscola m-a confruntat cu Europa. M-a obligat să fac cunoștință cu ea, descoperind o Europă diferită de cea din țara mea, diferită de cea din visele mele. Am descoperit istoria Uniunii Europene, am aflat poveștile cu Jean Monnet și Robert Schuman și m-a fascinat tăria acestora de a nu renunța la lupta construirii unei necesități.

Visează. Crede. Acționează. Așa începe totul. Așa s-a construit Europa. Așa a început proiectul nostru. Euroscola m-a învățat multe despre Europa. Asemenea unui copil, am văzut nașterea Europei, i-am analizat creșterea în etape și m-am bucurat că în 2007 ne-am împrietenit. România a intrat în Uniunea Europeană, iar visul european părea mai real și mai aproape. Cu toate astea, complexul de a proveni dintr-un oraș micuț era încă mare. Eram o echipă de 25 de omuleți care căutam, ne documentam, scriam, povesteam cu și despre visul european. Ne-am scris proiectul cu pasiune și l-am trimis cu teamă, păstrându-ne gramul de încrederea în ceea ce construisem.

Crăciunul a venit cu primii fulgi și cu vești neașteptate. Câștigasem. Nu doar ne aflam printre cele 10 echipe care aveau să plece la Strasbourg pentru vizita de lucru la Parlamentul European, ci aveam să fim pe primul loc. Primii pe țară. Acel moment a reprezentat dușul cu gheață în care am văzut că pasiunea și munca fac diferența. Dincolo de numele orașului, sau de numărul de locuitori, valoarea proiectului nostru a primat.

Cu bagajele încărcate de vise am pornit spre Strasbourg. Era prima ieșire din țară și totul părea diferit. Fiecare clădire părea impresionantă prin simplul fapt că era ”de dincolo” – din Europa. Europa aceea citită din cărți, unde totul părea mai bine făcut. Clădirile în stil baroc ale Strasbourgului, fascinația luminițelor, curățenia orașului au reprezentat frânturi care m-au îndrăgostit iremediabil de Franța.

Ziua mult așteptată a sosit: ziua în Parlamentul European. În decurs de o zi, aveam să fim prezenți în Parlament, simulând sesiuni parlamentare, alături de 26 de echipe din fiecare țară a Uniunii Europene. Aveam să ne întâlnim sub același acoperiș elevi vorbind 23 de limbi, având fundamentul unor culturi diferite, și unor dezvoltări diverse. Am pornit la drum cu aceleași gânduri ca la înscrierea în competiție. Dacă atunci bucureștenii ne erau superiori, acum erau francezii, nemții, englezii.

Ziua a început prin servirea micului dejun alături de liceeni internaționali, după care a urmat o primă sesiune parlamentară. A fost momentul competiției ideilor. Dincolo de limba nativă, dincolo de mărimea țării din care veneai, primau ideile, prima creativitatea proprie, primai tu ca om. A fost momentul când m-am simțit european și asemănător, dar totuși diferit celor de lângă mine. Asemănător pentru că am aceleași drepturi ca toți ceilalți și diferit pentru că fundamentul cultural și experiența din sistemul educațional de până atunci își arătau locul în fundamentul gândirii.

A fost ziua descoperirii identității mele. Sunt român și sunt european. Sunt asemănător și sunt diferit vecinilor de țară sau colegilor mei europeni. Am trăit transformarea gândirii mele în acea zi de iarnă din Parlamentul European din Strasboug. Ziua în care Europa mea a devenit diferită de a grecului pentru că România are Dunărea pe care Grecia nu o are, deși o croazieră pe Marea Meditereană poate fi uneori mai tentantă decât una pe Dunăre. Europa mea a devenit la fel cu cea a bulgarilor pentru că împărțim anul intrării în Uniunea Europeană, împreună cu dificultățile aderării la spațiul Schengen. România mea este unică pentru că ne bucurăm de tărâmul Transilvaniei, cu Dracula și Nadia Comăneci cu 10 ei perfect. Peisajele care îți taie răsuflarea l-au fermecat chiar și pe Prințul de Wales care a fost convins că România are comori care trebuiesc păstrate în mediul lor natural.

Euroscola a reprezentat experiența care mi-a adunat amintiri în bagaje și prietenii în suflet. M-a învățat că sunt european. Că sunt diferit. Că sunt unic. Că Europa mea este diferită de a ta, dar totodată este la fel.

Frumusețea Europei constă în diversitatea sa. În simplitatea lucrurilor mărunte. În detaliile care ne diferențiază. În asemănările care ne compun ca întreg. În identitatea noastră europeană. În cultura tradiţională. În noi.

S7002852

S7002831

0

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *