Featured

Copilărie tehnologizată

Stau pe terasa Hotelului Piatra Craiului, iar stațiunea Pârâul Rece este înțesată de familii dornice de a petrece week-endul pe Valea Prahovei, în vârful muntelui, departe de căldura orașelor mari. În escapada programată spre Râșnov sau Predeal, mulți călători se opresc pentru a-și scălda sufletul în panorama munților Bucegi. Masivul Postăvarul se înalță mândru și cutezător spre cer, încărcându-ne cu energie.

La masa din fața mea, o fetiță de 6 ani este absorbită de tableta din fața ei. Mama încearcă disperată să o convingă să guste ciorbica, însă fetița respinge vehement insistențele părinților. Este atât de captivată de tabletă, încât nici bătrânul Bugegi nu o impresionează, cu atât mai puțin mâncarea apetisantă din fața sa.

Alt copil, scenariu diferit, aceeași idee. De data asta obiectul de maxim interes îl reprezintă selfie stick-ul, pe care cel mic vrea cu ardoare să îl prezinte celorlalți copii. Părinții sunt mult prea absorbiți de peisaj, iar prietenii lui se distrează copios la locul de joacă. El însă nu renunță, fiind extrem de preocupat de cameră și mânuind cu dibăcie stick-ul și aparatul. Poza nu viza nici peisajul, nici locul de joacă amenajat. Viza în principal fața personajului principal și dorința încăpățânată de a le arată celorlalți noua sa jucărie. Una cu butoane multe și destul de scumpă.

Copilăria copiilor de azi este copilăria celor mai mulți ochelari de vedere dar și a celor mai scumpe jucării: tabele, smartphone-uri și ecrane cât mai plate și de firmă. Măcar în vacanță, cred că putem limita tehnologia din viața copiilor, atât cât să cunoască că după un week-end petrecut pe Valea Prahovei, au fost la munte și nu pe vreo insulă a jocului din care încearcă să evadeze.

0

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *