Featured

Copilărie pierdută

Dacă pentru mulți copii Harap Alb înseamnă eroul copilăriei, pentru 20 de copii cu handicap motor și mental din centrul de tranziție ”Harap Alb” înseamnă doar locul unde își petrec cea mai mare parte a timpului. Basmele copilăriei se transformă în coşmar pentru micuţii care nu ştiu cum arată o copilărie fericită, nu ştiu ce înseamnă o familie unită, nu ştiu cum este să te bucuri de dulciuri din belşug, şi nu doar din când în când.

În urmă cu scurt timp, mi-am petrecut două ore dintr-o zi de sâmbătă în centrul de tranziție ”Harap Alb”. Pentru mine a fost o primă experiență cu copii dintr-un centru de zi, motiv pentru care eram ușor timorată, întrebându-mă emoționată oare dacă nu știu să mă joc cu ei? Faptul că am mers alături de alte zece voluntare, mi-a dat încredere, iar fetele m-au încurajat să mă las condusă de copii.

Am cântat, am avut timp de joacă, am servit și prăjiturele, căci fetele au pregătit la bucătărie ceva dulce, însă realitatea tristă a copilăriei acestor copii m-a cutremurat. Vârstele celor găzduiți la centru sunt între 3 și 9 ani, însă copii sunt neîngrijiți, iar dacă vroiai să le iei prăjitura doar pentru a o rupe ca să o mănânce mai ușor, începeau să plângă și deveau agitați. Alții băgau în gură și câte două prăjituri deodată, de teamă că nu vor mai apuca sau pentru a se asigura că își potolesc burticile gălăgioase.

Două ore au trecut ca prin zbor. Am râs cu cei mici, i-am strâns în brate, ne-am jucat cu plastilină, am mângâiat cu vorba, iar la final despărțirea a fost grea din ambele părți. Nu credeam că după doar două ore, la final voi fi asaltată de copii. Cei mai mici mă țineau de picioare, iar fetele mai mari mi-au sărit în brațe pentru a mă împiedica să plec. Am fost copleșită de dragostea lor mare izvorâtă dintr-un trup micuț și firav. Copilăria acestor micuți s-a pierdut în centrul de tranziție, dar este regăsită de fiecare dată când sunt vizitați de voluntari și joaca poate reîncepe pentru ei. Voluntarii se schimbă. Ei însă rămân.

Am promis că voi reveni la centru, și am făcut-o sâmbăta aceasta din nou, dăruind atât de puțin, însă primind extrem de mult de la sufletele micuțe însetate de iubire și atenție.

3

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *