Featured

După 10 zile în Praga

By Friday, July 8, 2016 No tags Permalink 0

Nu știu când a trecut timpul, dar uite că s-au făcut 10 zile de când mi-am instalat viața în orașul de pe Vltava (râul care străbate orașul). Am vrut să împărășesc câteva scurte impresii așa la prima vedere:

  • Intrarea la metrou în subteran nu e baricadată ca la noi, să introduci cartela să treci prin barele alea de fier, ca nu cumva să fraierești Metrorexul. Se mizează foarte mult pe încredere, iar oamenii chiar își cumpără bilet. În fiecare stație găsești automate speciale, de îți poți cumpăra bilet pentru 60 de minute, 90 de minute sau pentru o zi întreagă. De asemenea îți poți cumpăra abonamente pentru o lună, 60 de zile sau 90 de zile. Și am găsit foarte util faptul că abonamentul este valabil pentru toate mijloacele de transport în comun: metrou, tramvai, autobuz.

Catalina Ciobanu metrou praga

  • Tot legat de metrou, zilele astea am prins ceva lucrări la 3 stații de metrou. Circulația pe respectivele stații a fost suspendată și au fost introduse autobuze speciale pentru a suplini rutele respective. De asemenea, în fiecare stație de metrou, era câte un reprezentant, îmbrăcat corespunzător, înarmat cu multe pliante și cu amabilitatea de a răspunde tuturor întrebărilor tale. Chiar am întrebat pentru a mă dumiri cum trebuie să fac să ajung la stația care mă interesa și m-a lămurit cât se poate de bine. Să stai de dimineață până seara și să faci doar asta, chiar mi s-a părut o dovadă de profesionalism. Plus că peste tot existau indicatoare, pentru a te îndruma către autobuzele menite să circule la stațiile de metrou unde era suspendată circulația. Mă gândesc cu tristețe dacă în România s-ar fi agitat atâta cât să introducă autobuze speciale, plus să dea banii pe pliante, pe afișe, pe oamenii care stau la metrou și asta pentru a informa cât mai corespunzător.
  • M-a surprins numărul foarte mare de asiatici. Îi vezi peste tot, de la magazinele scumpe care populează bulevardele principale, până la simpli comercianți, sunt peste tot, fapt ce mă face să mă întreb uneori ”Sigur nu am aterizat în vreo metropolă asiatică?”
  • Mi s-a mai părut tare să văd pe Charles Brigde, unde sunt foarte mulți vânzători, de la brățări, la caricaturiști, pictori sau muzicieni că fiecare dintre aceștia au un certificat expus, unde scrie numele și prenumele, este însoțit de o poză și are o anumită valabilitate. Deci nimic nu este la locul întâmplării sau în ilegalitate.
  • Tinerii nu prea vorbesc engleză. În 10 zile am dat peste câțiva, îi număr pe degetele de la o mână care au știut să mă ghideze în engleză.
  • Pe etichetele produselor în supermarket m-a surprins că deși mărcile erau internaționale (Snickers, Dove & altele) scrie doar în cehă și slovacă, uneori și în ungară, dar mai rar. Și cam atât. Fapt că face dificilă descifrarea ingredientelor. Noroc însă cu Google și dicționarele adiacente.
  • Și tot vorbind de supermarket, tot raionul de bături la noi într-un supermarket mare, la cehi îi doar raionul de bere. Toate sortimentele posibile și imposibile, o grămadă de arome și o grămadă de forme.

Praga e minunată, mă încarcă cu energie, îmi umple bagajul de amintiri grozave, îmi conduce pașii spre locuri încărcate de istorie și mă îmbrățișează cu oamenii ei.

Adun povești și revin cu ele + muuulte poze pe blog!

Catalina Ciobanu in Praga

 

0

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *