Featured

Lucruri neștiute despre Serena Williams

Cartea Serenei Williams, ”Pe linie” m-a surprins tocmai pentru că are acea notă personală, care lipseşte multor cărţi ale sportivilor pe care le-am citit de-a lungul timpului. Pentru că sunt o iubitoare a tenisului de câmp, nu am ratat cărţile lui Andy Murray, Rafael Nadal, Roger Federer (carte care de alfel nu este scrisă de el, ci de un jurnalist sportiv), Nick Bollettieri, Steffi Graff sau Andre Agassi (la care am apreciat relatarea călătoriei personale în lumea tenisului).

Pentru că nu vreau să va dezvălui tot, ci să va strârnesc interesul de a o citi, câteva din lucrurile neştiute care m-au surprins în cartea Serenei:

  1. Alături de familia sa, este Martoră a lui Iehova, religie pe care o practică cu sfinţenie şi despre care spune că i-a schimbat viaţa. Îl onorează foarte mult pe Dumnezeu (Iehova) în cartea sa, spunând că El este cel care îi da puterea pentru fiecare meci.
  2. Are un jurnal de meci pe care îl ia cu ea pe teren, unde își scrie gânduri și încurajările înainte și după fiecare meci.
  3. Are încă 4 surori. Da, oricât de multe ştim noi doar despre cele 2 surori, nu tot universul se învârte în jurul lor. Pe lângă Venus, Serena mai are alte 3 surori vitrege (din căsnicia anterioară a mamei sale), iar ea este cea mai mică dintre toate.
  4. O întâmplare tare dragă Serenei este cea în care povesteşte că toate 5 surorile dormeau în 4 paturi, iar pentru că Serena era cea mai proaspăt venită în familie, ea de fiecare dată schimba paturile, într-o seară dormea cu o soră de-a ei, în alta cu o altă soră. Şi asta pentru că la început situaţia financiară a familiei era grea şi nu îşi permiteau costuri adiţionale, însă chiar şi când lucrurile au început să se îmbunătăţească simţitor, Serena continua să doarmă cu surorile sale, făcându-i plăcere acest lucru.
  5. Serena relatează în carte un episod care i-a influenţat foarte tare evoluţiile viitoare: turneul de la Indian Wells. Încă era la începutul carierei sale profesionale, când a trebuit să joace semi-finale împotriva surorii sale Venus, iar pentru că ascensiunea surorilor Williams creştea tot mai tare, oamenii erau cumva suspecţi în ceea ce priveşte corectitudinea jocului lor. Problema a fost că Venus se accidentase şi anunţase organizatorii că nu poate juca şi se retrage din semi-finală, însă organizatorii făcuseră foarte mult buzz în jurul ideii că joacă surorile Williams şi mare parte din bilete se vânduseră din acest motiv, aşadar au refuzat să anunţe retragerea acesteia până în ultima clipă, când au văzut că de fapt starea lui Venus nu îi permitea să joace. Atunci a fost anunţat oficial, iar întregul stadion s-a umplut de mâhnire. Problemă care a apăsat pe umerii Serenei a fost finala, în care publicul o huiduia sau aplauda fiecare greşeală neforţată a sa. Relatarea episodului e savuroasă, iar în final Serena explică că după câştigarea (cu greuuu) a acelei finale, nu a mai revin la Indian Wells, motiv pentru care este sancţionată mereu de WTA şi este nevoită să plătească amenda neprezentării sale la turneu, dar şi-a promis sie însăşi că nu va mai reveni acolo.

Cartea reprezintă o lecţie de perseverenţă şi determinare, un exemplu fascinant de luptă împotriva prejudecăţilor, a condiţiilor neprielnice şi a societăţii care vânează sportivi cu trupul perfect. Cu credinţa şi încredere, Serena a demonstrat că recordurile sunt doar un număr. Şi încă mai are de numărat!

 

 

0

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *