Featured

Crăciun pe stil polonez

Anul acesta, am întâmpinat sărbătorile la sute de km departe de casă, pe tărâm polonez, în Poznan, un orășel la 2 ore de Wroclaw, reprezentând o experiență complet nouă pentru mine. Sunt extrem de binecuvântată prin oamenii pe care i-am cunoscut și m-am simțit parte din familia prietenei mele Marianna care mi-a făcut invitația pentru a mă alătura familiei sale de Crăciun, și îi mulțumesc Domnului pentru fantastica purtare de grijă în toate.

Așadar, aventura mea poloneză a continuat cu o incursiune gastronomică și culturală în sărbătoarea Crăciunului. Credeam eu că românii sunt lideri la cantitățile de mâncare pregătite pentru Crăciun, însă nici polonezii nu se dau în lături, căci sărbătoresc Crăciunul cu 12 feluri de mâncare. De la pierogi (cel mai comun preparat al lor) până la diverse combinații pe bază de varză (varză cu ciuperci, varză cu fasole) sau diverse tipuri de pește. Da, pentru polonezi peștele e baza de Crăciun, iar anul acesta am avut vreo 3 variante de pește din cele cel puțin 12 pregătite.

A fost o mare bucurie să fiu responsabilă cu aranjarea mesei, iar mai jos aveți rezultatul final:

Craciun in polonia

masa pregătită pentru oaspeți

De asemenea, întotdeauna la masa de Crăciun se pune un scaun și un tacâm în plus pentru străinul care îți poate băte la ușă, să îl inviți la masă. O altă semnificație ar fi că scaunul lăsat liber este pentru Hristos, ca El să cineze cu tine și familia ta. Mi-a plăcut foarte mult că polonezii pun Biblia la loc de cinste pe masă, iar înainte de a ne așeza la masă am citit povestea Crăciunului din Matei 2 unde se vorbește despre nașterea lui Hristos. Pentru că eram o comunitate internațională la masă am citit același pasaj atât în poloneză, rusă, română și engleză.

Mai jos aveți câteva poze cu câteva din felurile de mâncare. La un moment dat, copleșită de bunătățile culinare, am abandonat aparatul foto.

img_9745

unul din cele 3 tipuri de pește

img_9746

varză cu fasole

img_9751

varză cu ciuperci

img_9750

pierogi

După servirea mesei, în Ajunul Crăciunului polonezii obișnuiesc să deschisă cadourile găsite sub brad, așadar nu puteam rata bucuria cadourilor.

img_9757

 

După ce am retrăit entuziasmul deschiderii cadourilor, am revenit la masă, devorând desertul compus din mai multe tipuri de prăjituri și dulciuri gustoase. Regina serii a fost prăjitura Poinsettia sau Steaua Crăciunului, care pe cât de bine a arătat, pe atât de delicioasă a fost.

img_9802

 

img_9797

Și să nu uit de compot, băutura (fără alcool) specifică poloneză care nu lipsește de la masa de Crăciun, care are la bază fructe uscate.

img_9800

compot

Am continuat seara cântând colinde despre Nașterea Domnului și despre bucuria sărbătorii Crăciunului, care este despre El. A fost grozav căci am fost acompaniați de chitara Mariannei și vioara Grasignei.

img_9829

 

img_9835

 

Mulțumesc Marianna și familiei ei, care m-au primit cu inima deschisă și m-au făcut parte a familiei lor, mulțumesc tuturor și fiecăruia în parte pentru un Crăciun mai mult decât binecuvântat. Pentru un Crăciun real.

img_9814

Mulțumesc!

3

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *